top of page
  • תמונת הסופר/תמב"ס

7 השינויים בחוקת הכדורגל שמשנים את פני המשחק

ארגון IFAB הוקם בשנת 1886, והוא אמון על קביעת חוקי הכדורגל - כמובן שפיפ"א שולטת בארגון זה, שכן 50% מחבריו הם נציגים של פיפ"א. הארגון הודיע על מספר שינויים בחוקי המשחק כבר מהעונה הנוכחית 2019/20 (נכנסו לתוקף ביום 1.6.2019). מה הם השינויים שמטרתם לשנות את פני המשחק, ומדוע שונו החוקים? על כך בכתבה הבאה.


1. בעיטות חופשיות: אסור לשחקני הקבוצה של בועט הבעיטה החופשית להיות חלק מהחומה (שינויים לחוקים מס' 12 ו-13)

  • השינוי המשמעותי הראשון, הוא האיסור על שחקני קבוצתו של השחקן שבועט בעיטה חופשית להיות חלק מהחומה. ליתר דיוק, כשיש חומה של 3 שחקנים או יותר, חל איסור על שחקני קבוצת הבועט להיות קרובים יותר מ-1 מטר מהחומה; אם שחקן יפר את הכלל, תישרק בעיטה חופשית לא ישירה לטובת הקבוצה שהתגוננה. מטרת השינוי היא למנוע בזבוז זמן והפרעות/דחיפות בין השחקנים שלעתים קרובות מתדרדרות למאבקים פיזיים מיותרים

  • שינוי נוסף הוא לגבי מקרים בהם בוצעה עבירה של כרטיס צהוב/אדום, והקבוצה שעל שחקנה בוצעה העבירה המשיכה בבעיטה חופשית מהירה שייצרה התקפה או שער -במקרה כזה רשאי השופט לעכב את הוצאת הכרטיס (ולא לעצור את המהלך) עד לאחר סיום ההתקפה. מטרת שינוי זה היא לאפשר משחק שוטף.

מדובר בשינויים מבורכים: אין כל הצדקה טקטית להימצאות שחקני ההתקפה בחומה, והמאבקים הבלתי פוסקים בין השחקנים גורמים לבזבוז זמן מיותר וכמובן שכדאי לשמור על רציפות המשחק.


על פי החוק החדש אסור לשחקני הקבוצה במדים הלבנים להיצמד כך לחומה

2. בעיטות שוער: ניתן למסור את הכדור, גם בתוך הרחבה (שינוי חוק מס' 16)


בעבר, במקרים של בעיטות שוער, הכדור נחשב 'מת' עד שהשוער בעט אותו מחוץ לרחבה. בעקבות השינוי, הכדור ייחשב כ-'חי' מרגע שהשוער נוגע בו, וניתן למסור לשחקן הגנה בתוך הרחבה, בעוד שלשחקני הקבוצה היריבה אסור להיכנס לרחבה עד שהשוער נוגע בכדור.


השינוי נועד להכניס יותר דינמיות למשחק, ולאפשר לקבוצה לפתח התקפה מסודרת במהלכי מסירה ולא להכריח את השוער לבעוט בעיטות שוער גבוהות וארוכות - יש היגיון רב בשינוי שכן בעיטות ההרחקה של השוערים לרוב אינן מדויקות, וולא כל תרומה למהלך ההתקפי.


3. חילופי שחקנים: על השחקנים לעזוב את המגרש מחוץ לקו, בנקודה הקרובה ביותר למקום הימצאותם (שינוי לחוק מס' 3)


שחקנים מוחלפים חייבים כעת לעזוב את המגרש ולצאת מן הקווים בנקודה הקרובה ביותר אליהם. לא רק שהשחקנים חייבם לעזוב כמעט מידית את המגרש, אלא שעליהם להגיע ישר לאזור הטכני או לחדר ההלבשה, אחרת הם מסתכנים בסנקציות בשל "התנהגות לא ספורטיבית".


על שינוי זה אפשר לומר - הגיע הזמן! הקהל במגרשים ובבית לא ייאלץ להמתין, לעתים פרקי זמן בלתי סבירים, עד שהשחקן יסיים את ההליכה האיטית (מאוד) לכיוון מרכז המגרש, פעולה שכל מטרתה היא לבזבז זמן ולהרוג את המשחק. לדעתי מדובר בשינוי שיתרום רבות לדרמה בדקות האחרונות וכמובן גם יגרום למאמנים לחשוב על חילופים כדרך להבאת שינוי טקטי ולא רק כתכסיס למשיכת זמן.


4. עבירת "יד" לא מכוונת: שערים ייפסלו, ובעיטות חופשיות תינתנה לקבוצה היריבה (חוק מס' 12)


נדמה שעבירת נגיעת יד או נגיעת יד מקרית, הן הכי פחות מובנות ופתוחות לפרשנות רחבה מדי ולא אחידה, גם מצד שופטים. בניסיון להבהיר את הנושא, הוכנסו מספר שינויי לפרשנות החוק.


השינוי המשמעותי הראשון - שער שהובקע תוך נגיעה מקרית ביד של שחקן לפני שהכדור עבר את קו השער, ייפסל.


בנוסף, הוגדרו מספר מצבים נוספים של נגיעת יד בלתי מכוונת שמזכות את הקבוצה היריבה בבעיטה חופשית (ואם נעשו ברחבה - בעיטת עונשים מ-11 מטר):

  • אם כתוצאה מכך הוקנה יתרון לקבוצה או שהקבוצה הבקיעה לאחר מכן ("אסיסט" עם היד) – תישרק בעיטה חופשית לטובת הקבוצה היריבה (וכמובן שהשער ייפסל).

  • אם תנוחת היד בעת הנגיעה הייתה כזו שגורמת לגוף לתפוס יותר מרחב תוענק בעיטה חופשית – כמו הפנדל שנשרק לחובת טוטנהאם לאחר נגיעת יד של מוסא סיסוקו.

  • אם הכדור פגע בידו של השחקן אשר באותה עת הונפה מעל לכתפו, גם כן תוענק בעיטה חופשית.

מטרת השינוי היא להבהיר את החוקים ולייצר אחידות בפסיקת השופטים ויש לקוות שהוא ישים סוף לוויכוחים אינסופיים ומיותרים.


5. "כדור שופט": שער מכדור שפגע בשופט ייפסל, וכדורי הביניים בוטלו (שינויים לחוקים 8 ו-9)


שינויים בקשר לפגיעת כדור בשופט עצמו:

  • במקרים שבהם הכדור פוגע בשופט, או בקוון, וכתוצאה מכך הובקע שער - השער ייפסל ויוענק "כדור שופט" לשוער. מדובר בשינוי שמטרתו להבטיח את הגינות המשחק וכי התוצאה תקבע על ידי השחקנים שעל המגרש ולא השופט. הנה דוגמה אבסורדית לעיוות שיתוקן בעתיד בעקבות השינוי:


  • בנוסף גם במקרה שכתוצאה מפגיעה בשופט התחילה התקפה מסוכנת, או שהשליטה בכדור עברה מקבוצה אחת לשנייה - יעניק השופט את הכדור לקבוצה האחרונה שהכדור היה בשליטתה.

כדורי ביניים


זוכרים ששופט לעתים היה שורק לכדור ביניים? חלף זמנם של כדורי הביניים מן העולם, במקום זאת:

  • עצירת המשחק ברחבת השוער – השופט יעניק את הכדור לשוער.

  • אם המשחק נעצר מחוץ לרחבה השופט יעניק את הכדור לשחקן מהקבוצה שנגעה לאחרונה בכדור לפני עצירת המשחק.

בשני המקרים יתר השחקנים ייאלצו להיות במרחק ארבעה מטרים לפחות מהכדור בעת שהשופט משליך אותו לכיוון שחקן הקבוצה שנבחר לקבלו.


השינוי הזה ממש התבקש, שכן כדורי ביניים לא רק יוצרים מאבקים מיותרים אלא לעתים מובילים להרחקת הכדור (בדומה לבעיטות השוער המיותרות). שינוי זה מצמצם גם את בזבוז הזמן.


6. בעיטות עונשין מ-11 מטר: שוערים צריכים להיות לפחות עם רגל אחת על הקו (שינויים לחוק מס' 12)


המגמה בשנים האחרונות היא להגביל את חופש הפעולה של השוער במהלך בעיטות פנדל. גם השינוי האחרון בחוקת המשחק הוא ברוח זו: בנוסף לכך שהשוער חייב להיות סטטי ואסור לו לגעת בקורות השער/במשקוף או ברשת, עליו השוער להיות עם רגל אחת בלבד על קו השער ואסור לו לעמוד מאחורי קו השער.


שינוי זה מקשה על השוערים עוד יותר, ומקנה יתרון להתקפה - יובקעו יותר שערים מבעיטות 11 מטר.


7. שינויים נוספים בקשר להגינות המשחק והתנהגות בלתי ספורטיבית:


בנוסף לשינויים המשמעותיים הנ"ל אשר ישנו את פני המשחק ברמה הטקטית, יש שינויים נוספים שמטרתם לשמור על הגינות המשחק:

  • בעיטת פתיחה (חוק מס' 8): לקבוצה הזוכה בהטלת המטבע יש אפשרות לבחור לאיזה צד לתקוף או לפתוח את המשחק.

  • כרטיסים צהובים ואדומים לאנשי צוות (שינויים לחוקים מס' 5 ו-12): יישלפו כרטיסים צהובים ואדומים למאמנים, עוזרי מאמנים ואנשי צוות של הקבוצה, כסנקציה להתנהגות לא הולמת. אם לא ניתן לדעת מי ביצע את העבירה הלא ספורטיבית – הכרטיס יישלף לעברו של המאמן הראשי, כמי שאחראי להתנהגות כל אנשי הספסל.

  • חגיגות לאחר הבקעת שער (שינוי לחוק מס' 12): כרטיס צהוב לא יבוטל, גם אם השער נפסל על ידי הVAR.

  • הפסקות שתייה/הפסקות רפואיות (חוק מס' 7): במקרי חום קיצוניים השופט יכול להפסיק את המשחק ל-3 דקות לתת לשחקנים להתקרר מעט.

סיכום


סקירת השינויים מלמדת כי מדובר במגמה חיובית של התאמת החוקים במטרה לגרום למשחק להיות יותר שוטף, יותר הגון וכתוצאה מכך יותר מהנה לצפייה. ואם כל מה שכתבתי למעלה נשמע קצת מסובך, הנה קליפ קצר בו מסביר השופט הישראלי אוראל גרינפלד את השינויים העיקריים:


693 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page